Fermenterad tofu, även känd som fermented beancurd eller fǔrǔ i Kina, är en klassisk stapelvara i det kinesiska köket och är en mångsidig umamibomb utan dess like. Till skillnad från färsk tofu, används fermenterad tofu inte som ett protein i en rätt, utan mer som smaksättare och smakförhöjare i rätter, såser och marinder. Den bjuder på en intensiv smak av sälta och umami, men undertoner av sötma, och nästan ostiga toner (dessutom har den en konsistens som påminner om cream cheese!). Men till skillnad från cream cheese som gärna får användas i överflöd, kan man vara sparsam med fermenterad tofu då den likt fisksås eller ansjovis, bjuder på mycket smak trots när en liten mängd används. Denna kryddiga variant är smaksatt med chili och erbjuder därmed lite hetta vid sidan av sin underbara umami. Denna variant lämpar sig även extra väl till marinader, såser och grytor, samt gör underverk i veganska måltider för att få till en smakrik och komplex umami i allt från hemmagjord buljong till grytor. Prova exempelvis att ha i en matsked nästa gång du lagar en chili sin carne! 240g.
Elvira Söderlund –
Gör inte samma misstag som mig och ät den som den är. Denna ska användas som en smaksättning. Mycket rik i umami samt sälta. Jag använde den som smaksättning till en sallad, mycket gott. Innehåller dock alkohol för er som inte konsumerar det!
Tyckte du att denna recension var hjälpsam?
För att rösta på en recension så behöver du vara inloggad