Fermenterad tofu, även känd som fermented beancurd eller fǔrǔ i Kina, är en klassisk stapelvara i det kinesiska köket och är en mångsidig umamibomb utan dess like. Till skillnad från färsk tofu, används fermenterad tofu inte som ett protein i en rätt, utan mer som smaksättare och smakförhöjare i rätter, såser och marinder. Den bjuder på en intensiv smak av sälta och umami, men undertoner av sötma, och nästan ostiga toner (dessutom har den en konsistens som påminner om cream cheese!). Men till skillnad från cream cheese som gärna får användas i överflöd, kan man vara sparsam med fermenterad tofu då den likt fisksås eller ansjovis, bjuder på mycket smak trots när en liten mängd används. Denna röda variant, även känd som rosfermenterad röd tofu, bjuder även på en otroligt vacker färg till bräserade rätter samt kinesisk BBQ char siu. Denna röda variant lämpar sig även extra väl till marinader, såser och bräserade rätter (braised pork belly), samt gör underverk i veganska måltider för att få till en smakrik och komplex umami i allt från hemmagjord buljong till grytor. Eller varför inte göra som i Taiwan, där en marinad på fermenterad tofu, vitpeppar och five spice, används till friterad kyckling! Möjligheterna är oändliga med furu. 250g.
Ericha Odensvala –
Otroligt krämig tofu. Liknande en mögelost i konsistens och intensitet. Väldigt lite räcker långt.
Tyckte du att denna recension var hjälpsam?
För att rösta på en recension så behöver du vara inloggad
Anna Ioannidou –
Tyckte du att denna recension var hjälpsam?
För att rösta på en recension så behöver du vara inloggad